Gat van Clercx

Foto's van 17 september 2005

Foto's van 16 september 2006

Naar de info- en fotopagina

Terug naar de beginpagina



Deze pagina is onderdeel van de website ‘Historisch Helenaveen’ - © - www.andre-vervuurt.nl

Cultuurhistorische wandeltochten door Helenaveen in de Peel. © 2003 - 2024  André Vervuurt

De wandelkaart is verkrijgbaar bij (zolang de voorraad strekt):

- De Gouden Helm Helenaveen Oude Peelstraat 5, Helenaveen

-
Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne Stationsstraat 73, Deurne

-
Bed and breakfast 'Oranje-hoeve' Soemeersingel 87, Helenaveen

- Hotel Café Restaurant 'In d'Ouwe Peel' Oude Peelstraat 2, Helenaveen

-
VVV Asten
- VVV Deurne
- VVV Helden-Panningen
- VVV Sevenum

In 1853 kopen Jan en Nicolaas van de Griendt uit Den Bosch 610 ha veengrond van de gemeente Deurne. (6 x 1 km en een strook voor de hoofdvaart tot in het huidige Griendtsveen). De zgn. concessie in de Heitraksche Peel.
Kanalen worden gegraven. De 3 tot 7 meter dikke turflaag wordt als brandstof afgevoerd met eigen turfschepen en -aken. Turfstrooisel voert men uit naar allerlei Europese landen. Deze dient bijvoorbeeld in Londen en Parijs ter vervanging van het stro in de tram- en legerpaardenstallen.
Huizen en ‘Strooijen keten’ voor turfgravers worden gebouwd; Veenkolonie ‘Het Helena-Veen’ (Het Strooijen Dorp) is een feit. De ontveende gronden worden ontgonnen. Na de boekweit- en tabaksteelt komt de groenten- en veeteelt tussen de unieke eikenlanen en kanalen op gang.


Wilt u de overblijfselen van de voormalige veenkolonie "Het Helena-Veen" ontdekken? Dan is deze historische wandeloutekaart uw ideale gids.
De kaart maakt u (zonder paaltjes in het veld) wegwijs en vertelt u stap voor stap de unieke ontstaansgeschiedenis van de nu ruim 150 jaar oude veenkolonie Helenaveen.

De handig-voor-onderweg gevouwen A3-kaart bevat 2 routes in kleur van ongeveer 5 kilometer.

De (witte) "Veenkolonie route" voert u door het oude dorp. De (groene) "Om de wiekenroute" wijst u de weg door de noordelijker gelegen "natuurlijke" omgeving van Het Helena-Veen. Goed schoeisel wordt aangeraden. De groene route is minder geschikt voor rolstoelers.

Markante punten en overblijfselen* worden uitgebreid beschreven op de achterzijde van de kaart. Ook de bezienswaardigheden buiten de routes krijgen aandacht: o.a. de vindplaats van de verguld zilveren Romeinse Helm (‘De Gouden Helm’), de Koningshoeven en een van de authentieke grenspalen tussen Gelre en Brabantia van 1717.

Beide routes starten in het centrum van het dorp op het Koning Willem III-plein, de oude speelplaats voor het Lagere schoolgebouw; de huidige basisschool ‘De Peelparel’. Er is daar volop parkeergelegenheid.

De routes zijn ook uitstekend geschikt voor verenigingen of instellingen die een oriëntatietocht willen organiseren.


De 2 Historische wandelroutes door Helenaveen zijn uitgegeven van 2003 tot 2014.
Tekst, vormgeving en cartografie: André Vervuurt

De plattegrond (met andere routes), is ook gebruikt in de brochure ‘Helenaveen - natuurlijk genieten’. Samengesteld door plaatselijke ondernemers.




* Helaas is het laatste, meer dan honderd jaar oude gietijzeren bord 'Eigen Weg' van Maatschappij Helenaveen op de hoek van de Helenastraat/Spitskoolweg i.o.v. de eigenaar van het laantje begin 2010 verwijderd. Opschoonactiviteit i.v.m. Entente Florale...  Meer info >>


Terug naar de beginpagina